Tryckning på Nattugglan

När plåtarna är klara och provtryck är gjorda är det dags att trycka upplaga. Så här går det till i min verkstad på Hemse.

Vykort från Berlin

När jag håller kurser så gör jag alltid en egen bild som används för att demonstrera tekniken. Det blir för mig en provtryckning som ibland leder till att göra en upplaga vid ett senare tillfälle. Så blev det med tre gamla kort från Berlin.

Förberedelser

Det krävs lite planering innan vi börjar trycka. Välja papper som ska rivas i format och förfuktas och bli mjuka nog att hämta färg från plåtens djup. En mall för placering av plåt och papper behövs också. Den ritas på en transparent montagefolie som tål att rengöras från tryckfärg. En mall är bra om man strävar efter att upplagans exemplar blir så likvärdiga som möjligt. Den gör det också bekvämare att trycka. Sätt på värmehällen så den blir varm, men inte het.

Här underst finns 18 bilder som dokumenterar hur det kan gå till. Först följer beskrivning i textform. Nummer refererar till numrerad bild.

Steg för steg

1.
Lägg upp tryckfärg på infärgningsbordet. Det ska räcka för hela upplagan. Här gjordes en blandning av svart och sepia för att det passar fint till papperston och motiv. Bearbeta med spackel och tillsätt eventuellt lite tryckolja för att öka smidigheten. Med en mjuk gummivals rullas det ut en matta med färg. Plåten läggs på värmehällen.

2.
Rulla ut färg över hela plåtens yta. Det kommer lite färg utanför och det ska tas bort. Pressa på ett tidningspapper och lyft plåten så underlaget kan bytas till nytt rent papper.

3.
Fortfarande på värmehällen bearbetas plåten med tarlatan (ett grovt bokbindaretyg) tills motivet börjar skymta fram. Trädgårdhanskarna har två funktioner: dels kan man hålla på plåten utan att det senare syns i färdiga trycket; dels blir man inte smutsig.

4.
Flytta till kall häll. Hanskarna är av och plåten hålls på plats av en magnetplatta. Bearbetningen fortsätter med mjukt syntetmaterial, tyg av exempelvis nylon eller polyester, handen och papper. Kanterna dras av med en liten tillklippt lapp från kasserad tryckfilt.

5–8.
Placera plåten på mallen. Den förskjuts en aning uppåt för att det är vackert och även ge plats för signering under bilden. Fuktigt koppartryckspapper placeras. Tack vare mallen kan arbetet göras där det är bekvämt. När allt är på plats skjuts allt fram mot valsen och sedan ett silkespapper på topp. Det skyddar filten mot fukt eller eventuell smuts.

9–11.
Filtarna läggs på och tryckplattan vevas genom valsarna och kommer ut på andra sidan. Resultatet beskådas. 

12.
Om bilderna nu torkar i luften blir de inte plana. Jag vill ändå ha koll på vad jag gör och jämföra trycken med varandra. De får ligga i stora plastfickor för att hålla fukten.

13–15.
Trycken kan torkas och bli plana mellan porösa isolerplattor. Det finns plats för fyra på varje våning. Ett silkespapper skyddar bilden från eventuellt skräp från plattan. En tyngd på toppen skadar inte.

16.
Rengöring med en tuss luddfritt papper och några droppar avfettning. Därefter torkas den med en bommullstrasa. Inget vatten behövs.

17–18.
Av bara farten görs ett par upplagor till.

galleri

Kontakta Intermezzo Grafik

Vad är du intresserad av? Markera ämnen.
Var kan jag kontakta dig?
Ditt meddelande