Tryckning med flerfärg

Många är nyfikna på tekniken för att få perfekt passning mellan delfärger i olika plåtar. Några tar med sig registerstans och stift för att kunna fortsätt i hemmaverkstaden. En grundförutsättning är bra exponeringsplats med lampa och kontaktram. Saknas det får det ordnas. I ett samarbete mellan Hemse och Oslo utvecklas utrustning för kvalitetsarbeten.

Koi

Annica Thomasson skickade bilden som hon tryckt med tre plåtars separation. Resultat efter kreativt arbete i kanaler och vid tryckpressen med färgblandning. Stor konst!

Kontaktarbete i källaren.

När grafikverkstans utrustning fungerade sisådär, beslutade sig Annica Thomasson och Eirik Johnsen att skaffa bästa ljuskällan för fotopolymerplåt och bygga en egen kontaktram med vakuumpump.

Fotopolymerplåt kan exponeras i solen. Det är svårt att bedöma vilken tid man ska belysa. Det är skillnad beroende på tid på dygnet och årstiden. Den bästa och billigaste lampan är den tämjda solen i en 400W UVA halvkroppssolarium med punktljus. Ny lampa tillverkad av Hapro kostar mellan 5–8.000 kr beroende på återförsäljare. Lika bra fungerar en begagnad Philips som man kan hitta för mellan 500–1.000 kr. Det finns även andra tillverkare. Det viktiga är att det är punktljus och rätt våglängd på UV-ljuset. Lysrör ger ett ströljus som försämrar resultatet. Se bilderna nedan.

Exponering

Under mellandagarna december 2024 testades uppsättningen med lampa + kontaktram i Hemse. Exponeringstid och avstånd mellan lampa och ram valdes samma som under kursen hos Myren i Kristiansand. Bildexponering 150 sekunder och Akvatintexponering 120 sekunder. Avstånd 78 cm. En timer håller tiden, saknas sådan går det bra med strömbrytare. 

Resultatet blev över förväntan. En bildplåt gjordes och trycktes. Solariet exponerar effektivare än min UV-box jag använder normalt. Kontaktramen med en bra vakuumpump fungerar perfekt. Grunderna är lika viktiga för enfärg som för flerfärg.

Fler kontaktramar kommer att tillverkas. Den första kommer att installeras i Grafikgruppens verkstad i Visby. 

Flerfärg behöver inte betyda fyrfärg som färgseparation för offset. Ett av mina exempel är flugsvampen som är tryckt med bara 2 plåtar men ser ut som en fyrfärgsbild. Knepet var att den röda plåten färgades in med två olika färger: Rött på hatten och bränd sienna på omgivningen. Den andra plåten trycktes med gröntonad svart färg.

Jordgubbar ”Earthmen” är tryckta med två färger och ”Kropp” som är en betraktelse av inre och yttre universum är tryckta med tre färger.

Den första färgkursen i Hemse ordnades 2009. Mycket har hänt sedan dess med att förfina tekniken. Här följer lite bilder från de senaste åren.
2023
Bilderna som visar när jag demonstrerar momenten är tagna av Eirik och Annica. Underlagen för trycken gjordes i dator, antingen med färgseparation eller som tonseparation. I det senare fallet från färgbilder som filtrerades i fler varianter. Resultatet kunde sedan simuleras i läge flerkanal med test av olika tryckfärger.
En intensiv och lyckad vecka. 
2022

Kontakta Intermezzo Grafik

Vad är du intresserad av? Markera ämnen.
Var kan jag kontakta dig?
Ditt meddelande