Kursverksamhet

Kurser i Hemse i tryckning av fotogravyr med polymerplåt. Kortkursen med introduktion har haft fler än tusen deltagare. Som fortsättning finns färgkurs och produktionsvecka. På den här sidan finns information om kommande kurser. 

Kursdatum

Introduktionskurs 12-14 april 2024
Produktionsdagar 15-19 april 2024
Färgkurs 1-5 juli 2024

Anmälning görs i shopen Klicka här!

FP-kurs i Visby fredag till söndag 18-20 oktober
Det blir i Grafikgruppens verkstad. Kontakta mig för info.

En nyhet är att fotografen Peter Knutas kan erbjuda boende med nedsatt pris under lågsäsong vår och höst för sällskap som ska delta i våra kurser. Hyresvärden som varit med sedan den analoga fototeknikens tid och haft undervisning på Gotlands folkhögskola tar glatt emot bildintresserade gäster! Huset finns i Eksta som ligger nära Hemse. Se bilderna som finns på bokningssidan booking.com

Introduktionskurs

Den här kursen har vi hållit sedan 2006, först kallad Weekend Workshop. De första åren hölls upp till fyra kurser med efterföljande produktionsvecka varje vår. Introduktionen ingick också i sommarkurserna i samarbete med Gotlands folkhögskola och decemberkurs för deras fotolinje. Det här är inte en kurs om digital bildbehandling, fokus ligger i det analoga arbetet att överföra bild till fotopolymerplåt, manuell infärgning för hand och tryckning i koppartryckspress. De första kurserna hade max antal 10 deltagare. Under pandemin har vi minskat ner grupperna till max 6 deltagare. Det har många fördelar och så kommer det att bli i framtiden. 

Pris: 2 500 kr (inkl. moms)

Introduktionskurs program

Vi kommer att i stort sett följa upplägget för den introduktionskurs jag brukar hålla i tekniken. Inga förkunskaper behövs. Alla moment göres tillsammans i grupp i lugnt tempo. Bildstorleken är maximerad till 13×18 cm vilket innebär att vi kan exponera alla samtidigt i UV-boxen. Jag kommer att bistå med bildbehandlingen och utskriften. När ni kommer finns bildfilmen klar för plåtkopiering. 

Har ni bild i digitalt skick ska ni maila mig den i förväg.
Är bilden analog får ni posta den med snigelpost.

Det är en bild var som gäller. Är du osäker och vill ha råd, skicka fler så hör jag av mig.
Jag behöver ha era bilder senast en vecka innan kursstart.

Vilken typ av bild ska man välja? Svaret är att det är en smaksak. Tekniken klarar alla bildtyper. Kanske ett gammalt porträtt av mormor, en ny bild från digitalkameran eller mobilen eller kanske en teckning eller målning. Tänk svart-vitt. Att bilden fungerar som 1-färgstryck alltså, tekniken klarar att återge grå mellantoner. 

Allt material som behövs för kursbilden ingår. Ni behöver alltså ej ta med eget papper etc. Vi kommer att använda oljebaserad färg. Vill någon testa med vattenbaserad färg så får den medtagas.

Kursprogram

Fredag
17.00—19.00 Visning av verkstaden och genomgång av förberedelser, bildbearbetning och utskrifter.

Lördag
09.00–12.00 Överföring av bild till Fotopolymerplåt
12.00—13.00 Lunch
13.00—18.00 Tryckning

Söndag
10.00—12.00 Hopsamling av plantorkade tryck, utvärdering.

Oömma kläder och sköna inneskor är en klar fördel.

Produktionsdagar

Den här kursen förutsätter en genomgången introduktion. Dagarna kommer att planeras i anslutning till introduktionshelg. Upplägget är att producera mer enligt individuella behov. Bildbehandling och utskrift av bildfilm tillsammans med handledare. I övrigt självständigt arbete med handledning vid behov. Material i form av plåt, grafikpapper och utskrifter som förbrukas under veckan räknas ihop och betalas vid avslutning. Färg som finns på hyllan och övrigt förbrukningsmaterial ingår.  Om man vill kan eget material medtagas. 

Pris dag: 400 kr (inkl. moms) 

Färgkurs

Den här kursen kräver förkunskaper. Genomgången introdukion/produktionsvecka eller vana att arbeta med fotopolymerplåt.

Vem är galen nog att göra flerfärgstryck i koppartryckspressen? Alla vet att det är omöjligt att få exakt passning. Man kan inte placera det fuktiga papperet exakt efter mallar och linjer. När man trycker deformeras papperet och ändrar storlek. När fukten dunstar krymper papperet.Problemen och misspassningen växer ju större bild man gör.

Jag har arbetat fram en metod som trotsar lagarna och ger en överraskande god passning. Det är denna metod vi ska pröva på era bilder under veckan. Ni kommer bl.a. att introduceras i registerstansning och magnetism…

Att göra momenten för flerfärgstryckning i grupp tar sin tid. Se till att ni även har andra sidoprojekt att sysselsätta er med. Jag kommer jag att försöka vara tillgänglig även kvällstid för att hjälpa till med exempelvis utskrifter av några svart-vita bilder. Material, plåt, grafikpapper och utskrifter som förbrukas under veckan räknas ihop och betalas vid avslutning. Färg som finns på hyllan och övrigt förbrukningsmaterial ingår.  Om man vill kan eget material medtagas. 

Max 4 deltagare
Pris: 3 500 kr (inkl. moms)

Färgkurs program

Kursen är fem dagar, måndag – fredag.

Medtag era bilder. Alla separationer kommer att ske i dator. Har ni analog bild kommer vi först att scanna den.

Kursen kommer att ha två 3-timmars pass per dag. 
fm: 09.00–12.00
em: 14.00–17.00

Utöver detta har ni möjlighet att utnyttja verkstaden kvällstid. 

Kursens moment

1. Förberedelser. Bestämma bildens storlek. Klippa plåtar. Förblöta papper. 
2. Ordna färgseparation. Utskrifter till reprofilm.
3. Montering i passning med hjälp av registerstift
4. Exponering av plåt med styrning av stiften
5. Framkallning och torkning
6. Klippning av plåt till färdigt bildformat med styrning av stiften
7. Infärgning och tryckning 
8. Återkoppling till dator, ordna förhandsvisning som överensstämmer med trycket

Skräddarsydd workshop

Sy ihop ett eget upplägg tillsammans med mig. Det kan innehålla tryckning eller något som inte de andra kurserna handlar om. Digital bildbehandling eller produktion av giclée t.ex. För den som vill ha hjälp med att komma igång i den egna verkstaden kan det handla om att kunna skriva ut film anpassad till polymerplåtens omfång. Det går bra att ta med dator för installation av QuadtoneRIP. Ta med egen skrivare eller använd de som finns i Hemse (Epson 4880 med Ultrachrome bläck och Epson SC-P8000 med Ultrachrome HD bläck. Uppsala Fotografiska Sällskap tog t.o.m. med sig sin UV-belysning för att få hjälp att testa in exponeringstiderna.

Workshop i annan verkstad har skett i konsthögskolorna i Stockholm och Malmö, Gotlands konstskola, Wendela Hebbegymnasiet, Konstnärernas kollektivverkstad i Malmö, Härnösand, Örebro, Stockholm m.fl.

Pris: 3 125 kr per dag (inkl. moms)
Exempel: 5 deltagare betalar 625 kr var per dag.

Workshop i annan verkstad i Sverige:
Pris: 6 300 kr per dag (inkl. moms)

Kontakta mig för diskussion om upplägg och pris!

Intresseanmälan

Ju fler som anmäler intresse, desto fortare planeras kursen in i kalendariet! I meddelandet kan du föreslå önskade tidpunkter. Eller när det inte passar…

Jag är intresserad av:

Kontakta Intermezzo Grafik

Vad är du intresserad av? Markera ämnen.
Var kan jag kontakta dig?
Ditt meddelande